Lokalt 2013                                                    
                         Arkiv Lokal 2012       Tilbage til arkivmenu 10/12/13

"Imens at Tyskland og andre nordeuropæiske land fylder Joakim von Ands pengetank er sydeuropæiske samfund ved at gå i opløsning" citat: Ole Aabenhus, redaktør v. Notat.
"Finanspagten er en selvmordspagt" citat: Christen Sørensen, fhv. økonomisk vismand.
Hvordan skal Europa finde vej ud af krisen?


 10/12/13

Den seneste debat om såkaldt "velfærdsturisme", kommer fra et kriseramt Europa, hvor 120 millioner lever under EU's officielle fattigdomsgrænse, heraf 3 millioner der er afhængige af direkte nødhjælp. Det er med til at skabe folkevandringer -- ikke kun fra øst til vest, men også fra syd til nord. Og hva'så!?!


 10/12/13

Hvordan håndteres EU's grønne målsætninger for klima, miljø - og landbrugspolitik i en realpolitiske verden præget af den økonomiske krise. Bliver landbrugsstøtten brugt til miljø -- og klimavenlige omlægninger til f.eks. økologisk drift - hvad er det reelle udbytte af de klimapolitiske 20-20-20 mål - og hvordan skaber man en kollektiv bevidsthed om det vigtige i at bekæmpe den globale opvarmning.


 20/12/13

Odense ser Rødt og TV Odense min By ønsker alle en fredelig Jul og et bedre NYT år, hvor der bliver tid til at få styr på stressen og tænke over det med kys og næstekærlighed.


 17/12/13

Kan man forene sin brændende lyst til at arbejde seriøst med musik eller teater, samtidig med at man tager en uddannelse? JA det kan man på Hf-kurset FLOW i Odense. TV Odense min By var med til prøve på afgangsforestillingen "en ikke ubetydelig historie" der spiller i det gamle Studenterhus 18-20.dec.


 17/12/13

Efter endnu et skuffende klimatopmøde, COP 19 i Polen, står det klart at den truende klimakrise er rykket langt ned på den politiske dagsorden.
Men EU's klimakommisær Connie Hedegaard og Europaparlamentsmedlem Dan Jørgensen er optismister - fordi som de siger - at selv om man kun tænker på det økonomiske perspektiv og ikke så meget på klimaforandringerne, så kan det bedst betale sig at gøre det rigtige!
Odense ser Rødt har mødt de 2 optimister og så et par knap så optimistiske NGO'er fra hhv. Greenpeace og tænketanken Concito + en skeptisk Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen.


 09/12/13

Happeningmager Jens Galschiøt besøgte i oktober Hong Kong, for sammen sine venner i Demokrati-bevægelsen at reparere den Skamstøtte, som står i Hong Kong til minde om ofrene for massakren på den Himmelske Freds Plads i Beijing, 1989.
Samtidig fik Galschiøt et indblik i hvor stort pres Kina lægger på de demokratiske rettigheder i Hong Kong.


 03/12/13

I november 1993 opstillede billedhugger og happeningmager Jens Galschiøt mere end 20 tonstunge betonsvin i menneskeklæder, rundt om på offentlige pladser i europæiske storbyer. Skulpturen "Min indre Svinehund" skulle udtrykke en bekymring over den forråelse af den europæiske civilisation, som Galschiøt men var godt igang.
Odense ser Rødt har talt med kunstneren i dag 20 år efter for spørge om hvordan han synes den indre svinehund trives i 2013.


 28/11/13

Teater Momentum i Odense tilbyder i december en særpræget teateroplevelse, hvor man både kan holde sin julefrokost, som gæst ved en bryllupsfest og senere overvære et ekstremt drama i en mørk skov.
Momentum skriver selv at "Brudevals" inviterer publikum helt ud på kanten af stolen, når et dansk hverdagsrealistisk kærlighedsdrama udsættes for epidemisk angreb og forvandler sig til nervepirrende zombie survival horror.


 26/11/13

Vollsmose torv, en halvkold søndag eftermiddag i november.
ca. 150 mennesker fra Vollsmose og omegn er samlet for at gå i fakkeloptog mod vold.
Ib Johannes Jensen blev overfaldet da han var ude at lufte sin nabo's puddelhund i maj måned, i de grønne områder i Vollsmose.
Ib Johannes Jensen er i dag hjerneskadet og kommer aldrig til at leve et normalt liv.

Det er i dag et halvt år siden det grove overfald fandt sted, og initiativtagerne til fakkeloptoget håber at man får vist at vold ikke er ok i Vollsmose og at bydelen indbyggere for det meste er almindelige mennesker der bare gerne vil leve et normalt liv


 21/11/13

Efter en lang og hård byrådsvalgkamp i Odense lykkes det Anker Boye at bevare borgmesterposten. Rød Blok, S, SF og Enhedslisten fik sammen med de Radikale 15 mandater mod 14 til Blå Blok. Odense ser Rødt mødte dagen derpå vindere og tabere + en enkelt tøsedreng.


 21/11/13

Selv om Odense er den by, der bruger flest penge på kultur, hvis man måler pr, indbygger - så har kulturploitik stort set ikke fyldt noget i byrådsvalgkampen.
Den Fynske Opera gjorde et forsøg med at invitere til kulturpolitiske valgmøde, og vi har brugt / misbrugt deres initiativ til en discountreportage til en debat om fyrtårne eller mangfoldighed.


 18/11/13

Venstre i Odense har i byrådsvalgkampen forsøgt at skabe tvivl om en 5 år gammel beslutning i Odense Byråd, der vil omdanne byens omstridte motorgade Th. B. Trigegade til en ny bilfri bydel med boliger, erhverv og kulturliv.
Det er med til at skabe usikkerhed og tvivl hos de private investorer, der er vigtige når der skal bygges nyt - blandt de øvrige partier bag aftalen er der frygt for at Venstre og deres borgmesterkandidat Jane Jegind vil få det til at "gå Odense i den"


 18/11/13

SF i Odense fører byrådsvalgkamp op af bakke. Efter 4 år som ansvarligt budgetforligsparti står SF i Odense til at gå tilbage fra 6 - 2 pladser i det nye byråd.
Byrådsmedlem Anette Blynel mener at en af forklaringerne er at det ikke lykkes for SF i Odense at forklare de gode ting som partiet også har opnået ved at sætte med ved bordet, når der blev indgået forlig om voldsomme besparelser på ældrepleje, børnepasning og folkeskole.


 18/11/13

Gode meningsmålinger til byrådsvalget i Odense giver Enhedslisten gode chancer for en rådmandspost. Men hvordan vil Per Berga Rasmussen, der i årevis har sagt nej til at være med i budgetaftaler, hvis de indebar forringelser på kommunale velfærdsydelser, tackle at gå fra at være vagthund for de svage - ttil at være ansvarlig rådmand, der skal adminstrere beslutninger, han måske har stemt imod i byrådssalen?


 14/11/13

Bolbro Brugerhus var rammen om et velbesøgt vælgermøde hvor byrådskandidaterne gjorde meget ud af at fortælle om deres eget tilhørselsforhold til bydelen Bolbro. Blandt de fremmødte tilhørere var en hel skoleklasse fra Provstegaardsskolen, der på trods af at de ikke selv kan stemme til kommunalvalget denne gang, var mødt frem for at være med.


 12/11/13

Teater No Domain er aktuelle med et nyt stykke musikteater VÆR PÅ. TV Odense min By var med til en af de første prøver til det som No Domain selv kalder en rå, intens og buldrende musikalsk forestilling om tre skæbner - et grotesk trekantsdrama Om liv, kærlighed, had, begær og desperation.
VÆR PÅ kan opleves live i DOK 5000, Odense frem til 30. november.


 11/11/13

Hvordan undgår man at spare på den kommunale velfærd i fremtiden? Det er et af de store temaer i den odenseanske byrådsvalgkamp - de fleste fra højre til midten mod venstre peger på at forkæle det private erhvervsliv.
Odense ser Rødt har talt med 2 byrådskandidater - Per Berga, Enhedslisten og Vivi Kier, Konservative.

 11/11/13

Kirkens Korshærsny dagvarmestue på Østerbro, Odense erstatter den gamle og til tider omstridte varmestue i Pantheonsgade. Odense ser Rødt var med til officielle åbning, og fik en snak med varmestueleder Heinz Wolf og socialrådmand Peter Rahbæk om hvorvidt det er en god ide at at placere en varmestue for socialt udsatte, hjemløse misbrugere udenfor centrum.


 07/11/13

Der var stegt valgflæsk og persillesovs til de fremmødte da LO Odense inviterede til valgmøde efter fyraften tirsdag d. 5. november. Der var på forhånd lagt op til at de inviterede byrådskandidater skulle runde emner som velfærdsteknologi, kommunale kerneopgaver, frivillighed og arbejdsmiljø. Men måske fordi det jo var et LO møde så blev Odense Kommunes politik om kædeansvar i entreprise det der kom til at fylde mest.


 04/11/13

Der har været drama på Odense Rådhus. Efter et budgetforlig, hvor SF følte sig kørt grundigt over - og de borgerlige næsten ikke kunne være i deres krop af fryd over skattelettelser til erhvervslivet - så blev det hverdag da Børn & Ungeforvaltningen skulle udmønte endnu en sparerunde i den odenseanske folkeskole.


 04/11/13

Bedsteforældre for Asyl havde inviteret en række herboende flygtninge til at deltage i en forumteater forestilling om hvordan det kan være, at være flygtning eller asylansøger i Danmark anno 2013.


 04/11/13
Ord, dreng, drøm er et videoprojekt der handler om hvordan man finder sin plads i livet. Det skriver Jacob Keinicke selv om sine 8 film om drenge fra Odense der fortæller om deres hverdag, behov og udfordringer i hverdagen. TV Odense min By har mødt Jacob Keinicke og fået en slags forklaring på hvorfor vi skal interessere os for hvad de unge siger.


 30/10/13

Indvandrere der bor i Danmark er dårlige til at bruge deres demokratiske ret til at stemme,når der er valg til Folketing, Byråd og Regionsråd. Så derfor har 2 folketingsmedlemmer, Özlem Cekic, SF og Fatma Øtken, Venstre indledt en landsturne til en række multietniske bydele for at overbevise nydanskerne om at de skal bruge deres stemmeret når der er kommunalvalg den 19.november. Odense ser Rødt mødte de to MF'er da de besøgte Vollsmose Torv en onsdag eftermiddag.

Katastrofebudget skaber voldsom bekymring hos odenseanske forældre

 12/10/13
Når man som forælder til børn i odenseanske pasningstilbud oplever at pædagogerne næsten hver dag undskylder, at de ikke har haft tid til at skifte ble – at der når klokken er halv tre, kun er voksen tilbage til at passe 25 børnehavebørn – at ens datter efter en uge i en ny SFO, fortæller, at det eneste de voksne går op i, er at børnene skal kende de ”usynlige grænser”, så kan man godt blive bekymret for hvordan det så bliver, når konsekvenserne af endnu en sparerunde udspiller sig efter nytår.

Odense ser Rødt har mødt formanden for Odense Forældreorganisation, Louise Friis, der som mor til tre har oplevet virkeligheden i hhv. vuggestue, børnehave og SFO i Odense Kommune.

Odense Nu Fair Trade By

 12/10/13

Odense er nu blevet en del af det sympatiske fællesskab, hvor 1300 byer i verden støtter den internationale Fair Trade ordning, der arbejder for en etisk handel med bønder i u-lande.

Odense ser Rødt var med, da borgmester Anker Boye modtog et Fair Trade diplom på byens vegne og Fair Trade Ambassadør Anette Heick leverede en række gode argumenter for, hvorfor Fair Trade er en god ide.

GÆLD – intenst gidseldrama hos Momentum

 07/10/13

Fyns Stiftstidende giver 4 af 6 stjerner til Momentums nyeste forestilling GÆLD, og kalder den et både smukt, ubehageligt, gribende og ækelt gidseldrama.

Odense ser Rødt var med til snigpremieren og har talt med instruktør Rasmus Ask om et stykke teater, der både er inspireret af Hollywood, bankrøver, gidseldramaer og en forbruger-generation med manglende sans for økonomisk ansvarlighed.

Den standhaftige Tinsoldat i Farvergården – skide flot!

 06/10/13

Et af de mest spektakulære indslag under HC Andersen Festivals var en såkaldt pyroteknisk performance inspireret af eventyret om den standhaftige tinsoldat – et flot show der var sat

i scene af et samarbejde mellem Kulturmaskinen, musiker Steffen Schakinger, danseteater Ingrid Kristensen og Anders Vejen, der havde ansvaret for den kunstneriske afvikling.

Bang du er DØD

 24/09/13
Nedergadeteatret spiller frem til 29.septeber deres egen version af et amerikansk Ungdomsdrama, Bang du er Død. Det handler det uforståelige, der sker, når en ung tager et skydevåben i hånden og går amok på sin skole.
Vores Tv Odense min By redaktion var med til generalprøven og fik en snak med Instruktøren Mikkel Laugesen.


Citykorps – Ren by, men hvem tager skraldet?

 24/09/13
Odense har fået nogle billige hjælpende hænder til at holde byen ren – og hvis man skal tro de gode intentioner bag den nye kontanthjælpsreform og nyttejob, så har en gruppe kontanthjælpsmodtagere fået et tilbud om at hjælpe sig selv ved at hjælpe andre, når de udfører deres ”nytteindsatsfunktion” ved at gøre rent i centrum, på havnen og byens parker, for til gengæld at få kontanthjælp og måske en masse skulderklap.
Odense ser Rødt var med da det korpset blev sat i gang af de to rådmænd, Steen Møller og Peter Rahbæk Juel – og så har vi talt med Enhedslistens byrådskandidat Brian Nielsen, der

er dybt kritisk overfor projektet og den kommende nyttejobordning.

Budgetaftale i Odense Byråd – en fest for de borgerlige

 24/09/13
100 millioner til erhvervslivet, bl.a. i form af skattelettelser og besparelser på 280 millioner til de borgere, der har behov for velfærdsydelser, som folkeskole, børnepasning og ældrepleje.
Det er den korte version af det budgetforlig, der sætter rammerne for Odense Kommunes økonomi i 2014.

De store vindere var Venstre og Konservative, der havde svært ved at få armene ned efter en forhandling, hvor SF endte med at sige ja til en aftale de ikke bryder sig om.

Nu skærer de helt ind i benet!

 21/09/13
Mens Odense byråd havde travlt med at holde budgettaler om investeringer og skattelettelser til vækst i det private inde bag rådhusets tykke mure blev Flakhaven fyldt med bekymrede forældre og kommunalt ansatte fra skoler, daginstitutioner og dagplejen, der har svært ved at forstå, hvorfor og hvordan de igen skal lægge ryg og fyringer til et budget, der giver skattelettelser til erhvervslivet.


De Radikale vil ha’ rådmandspost i Odense!

 17/09/13
Susanne Ursula Larsen er igen spidskandidat for det Radikale Venstre, når der er valg til Odense Byråd den 19.november.
De radikale har ikke været repræsenteret i byrådet siden 2007. Men nu har de indgået en valgteknisk aftale med Socialdemokraterne, der skal sikre Susanne Ursula Larsen en rådmandspost, hvis partiet bliver valgt ind og der samtidig bliver et såkaldt rødt flertal i Odense Byråd.
Odense ser Rødt har talt med den radikale spidskandidat og spurgt til vigtige temaer, der vil fylde i den odenseanske valgkamp.


Enhedslisten står til fremgang i Odense!

 17/09/13

Hvis man kan tro på kommunalpolitiske meningsmålinger i 4 store danske byer, så vil Enhedslistens ene medlem i Odense Byråd blive vekslet til 3 efter valget den 19.november.
Odense ser Rødt har talt med Brian Skov Nielsen, der er nr. 2 på Enhedslistens kandidatliste og spurgt til de politiske muligheder i et byråd, der er stramt styret fra Christiansborg.


Høxbro i Studenterhuset

 17/09/13
Fredag aften d. 20 september får studenterhuset i Odense besøg af forfatteren og beatpoeten Claus Høxbro der vil underholde akkompagneret af pianisten og komponisten Oscar Gilbert.


Kurdisk udstilling i Galleri Galschiøt

 17/09/13

Der var musik og hygge da Galleri Galschiøt dannede rammen om en udstilling af tre kurdiske kunstnere - Ismail Khayat, Niaz Bayati og Avan Khrajiany til tonerne af en stjerne på den kurdiske sanghimmel Tara Jaff.


Klar, parat start – så er der dømt valgkamp!

 11/09/13
Der er valg til byråd og regionsråd d. 19. november, og i Odense har de borgerlige lagt hårdt ud med at fejre et valgforbund mellem Konservative, Venstre, DF og Liberal Alliance, med en pressemeddelelse, hvor de beskylder borgmester Anker Boye for at nøjes med skåltaler, når det handler om at skabe vækst og arbejdspladser i en by, der har været hårdt ramt store virksomhedslukninger de senere år.


11.september – terror og terrorpolitik!

 11/09/13

Terrorangrebet på New York 11.september 2001 var ikke kun med til at skabe nye fjendebilleder – det var også starten på en ny opfattelse af retspolitik og retssikkerhed i den vestlige verden bl.a. i Europa, hvor EU pålagde medlemslandene en rammeafgørelse om terrorismebekæmpelse.

Det har siden medført en lang række ændringer i straffelov, retspleje og beføjelser til efterretningstjenester også i Danmark. Men hvor er balancen mellem tryghed og overvågning, på den ene side og demokratiet og retssikkerheden på den anden side?

Det debatteres i dette program mellem en række MF’er, advokat Bjørn Elmquist og terrorforsker Lars Erslev Andersen.

Augustoprøret 1943 – en beretning om modstand

 03/09/13

For 70 år siden var hede augustdage i Odense 1943 med strejker, sabotager og gadekampe, stærkt medvirkende til at regeringen senere på året opgav en kompromitterende samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt.

Odense ser Rødt har mødt nogle af de sidste øjenvidner til de voldsomme begivenheder og klippet dem sammen med arkivklip med odenseanske modstandsfolk, Børge Poulsen, Kristian Hansen og Hans Skov, der ikke blot var øjenvidner, men også vigtige aktører i de historiske begivenheder.

Ros, tak og skulderklap til HC Andersens Festivals – men så skal vi også videre!

 03/09/13

HC Andersen festivals 2013, var vel nok den største kulturelle satsning i Odense i mange år – og festivalen der i løbet af uge 34 præsenterede over 300 events i Odense centrum, har fået ros fra stort set alle sider, men også en masse udsagn om plads til justeringer. Odense ser Rødt har talt med en kulturredaktør fra Fyns Stiftstidende, nogle af de medvirkende, og så selvfølgelig en af initiativtagerne.


Rasmus Lyberth i Galleri Galschiøt

 26/08/13

Den grønlandske sanger Rasmus Lyberth giver koncert i Odense sammen med mongolske strubesangere, det mexicanske orkester Bola Suriana og skuespilleren Ofelia Medina. Det er den 28.august kl. 19.00 i Galleri Galschiøt, og man kan bestille billetter på aidoh@aidoh.dk


HC Andersen Festivals – en opløftende oplevelse

 26/08/13

Odense Centrum har i uge 34 summet af kunst og kulturliv i alle afskygninger og former.
Vi har haft vores lokale discount tv-kamera på overarbejde og klippet en foreløbig billedreportage fra en festival, der er blevet taget imod med løftede arme og ros fra alle sider.


Spoken Word Festival 2013

 10/08/13

Så er der igen spoken word festival i Odense. Fra den 19. - 24. august kan man opleve en masse forskellige arrangementer med det talte ords kunst på bl.a. Kulturmaskinen i Farvergården på Brandts.


Da Odense gjorde oprør

 06/08/13

I august 1943 bredte den folkelige modstand mod de tyske besættelsestropper og samarbejdspolitikken sig landet over.
I Odense gik det hårdt for sig under folkestrejken med gadekampe og afstraffelse af såkaldte værnemagere og tyskertøser og der var døde og sårede på begge sider.
Historiens Hus i Odense belyser i deres sommerudstilling optakten og de voldsomme dage under folkestrejken - og konsekvenserne af sammenbruddet af samarbejdspolitikken som var et direkte resultat af oprøret i august 43.


HJÆLP (til) Ny Velfærd!

 02/07/13

Odense Kommune har i et par uger kørt en kampagne ”Sammen om Velfærd”, hvor de opfordrer borgerne til at komme med nye ideer til hvordan de kommunale serviceydelser kan tilpasses det som Byrådet kalder ”Ny virkelighed – Ny velfærd”. Odense ser Rødt var med til det afsluttende borgermøde, hvor det især var ideer om at frivillige borgere og organisationer kan være med til at hjælpe på spareramte service-områder, der var dominerende.


Folkemøde 2013

 02/07/13

Der var fyldt med folketingspolitikere, ministre, lobbyister, foreninger og en del almindelige mennesker i Allinge, Bornholm da der for tredje gang blev afholdt folkemøde.
 


LÆ & LEBEN

 24/06/13

De odenseanske flettekunstnere i ”Fletværket” har i samarbejde med Museum Lolland-Falster skabt en udstilling af Landart Site Specifik i naturskønne omgivelse ved Reventlowsparken på Lolland  - og vi tog vores lokale discount-tv kamera med en tur til den flade ø for at se på international flettekunst i udkants-Danmark.


GAM3 – streetsport til udsatte boligområder

 24/06/13

Der var gang i gaden ved Vollsmose Torv, da GAM3 stillede op med høj musik, , masser af basketbolde og trænere der kan noget med stretbasket, parkour og sreetdance.
GAM3 der kalder sig selv en non-profit urban-sports organisation, har arrangeret gadesport i udsatte boligområder siden 2003 – og i år i Odense er de aktive i både Vollsmose, Korsløkkeparken og Rising-kvarteret.


Spareknive til de odenseanske folkeskoler igen igen!

 24/06/13

De odenseanske folkeskolelærere er knap nok kommet sig efter den knockout de fik i forårets lærerlockout, førend de bliver præsenteret for nye sparemål, når byrådet skal tilrettelægge budgettet for 2014.
Odense Lærerforening undrer sig over at Folkeskolen har så lav prioritet hos de lokale politikere i en tid, hvor der hele tiden og alle steder tales om hvor vigtigt det er med et højt uddannelseniveau.
Odense ser Rødt har talt med hhv. formanden for OLF, Anne-Mette Jensen og det socialdemokratiske byrådsmedlem Tim Vermund om hvorfor Odense ligger i bunden af de fleste statistikker når det gælder prioritering af folkeskolen.


Frivillig Velfærd ! Kun til det sjove?

 24/06/13

Når Odense Kommune kører kampagne for at ”vi skal være sammen om velfærd”, så er der stærk fokus på at frivillige borgere og organisationer skal byde ind med hjælp i de kommunale velfærdstilbud.
Odense ser Rødt var med da kampagne campingvognen besøgt Skibhustorvet, hvor man bl.a. kunne møde det socialdemokratiske byrådsmedlem Helle Nielsen og pensionisten Inge, der er frivillig på et af byens plejecentre.


Sammen om Velfærd?

 17/06/13

Odense Kommune vil gerne invitere byens borgere til dialog om en ny velfærd i det de kalder en ny virkelighed. Enhedslisten kalder det ansvarsforflygtigelse. Familiechefen synes det er en god ide hvis der er flere frivillige forældre og bedsteforældre i skoler og daginstitutioner. Odense ser Rødt var med da Børne&Ungeforvaltningen og Rådmand, Brian Dybro havde taget opstilling på Flakhaven med campingvogn, Babyband og glade børnehavebørn.


Musik & Teaterhus på plads i Odense – endelig!

 11/06/13

Næsten 10 år efter at et byrådsflertal satte penge af til  et nyt stort Musik&Teaterhus, med plads til store scenerum af den slags, som de fleste lokal-politikere drømmer om – Så er det lykkes at få en aftale på plads, hvor Odense Kommune står for anlægsudgifterne sammen med det private entreprenørselskab KPC.
Odense ser Rødt har mødt en begejstret Borgmester, Anker Boye og rodet lidt i arkiverne for at huske de kulturpolitiske overvejelser, der gik forud for beslutningen.


Vollsmose – nu med motion og fitness

 11/06/13

Der var gang i den på gode måde omkring Vollsmose Torv, da der i lørdags blev åbnet for bydelens første motions & fitnesscenter, der er blevet til på initiativ af aktive beboere.


Havnekulturfestival 2013 – endnu en succes!

 11/06/13

Arrangørerne mente selv at ca. 30.000 kom forbi Odense Havn i weekenden 31.maj-2.juni.
Odense ser Rødt var der også med vores lokale discount-tv kamera for at få en fornemmelse af en festival, der synes kommet for at blive.


Østerbro – et bedre sted at bo?

 11/06/13

By – og Kulturforvaltningen i Odense Kommune har fundet nogle midler hos By – og Boligministeriet til en såkaldt områdefornyelse af hele Østerbro-området. Og vores TV Odense min By redaktion var med, da det en våd onsdag eftermiddag i maj blev markeret med en invitation til at udsmykke skolegården på den gamle folkeskole.


Frivillig Velfærd?

09/06/13

Skal de frivillige organisationer være med til at udvikle nye velfærdstilbud? Det synes ældrerådmand Jane Jegind, der netop har indgået en partnerskabsaftale med Frivilligrådet.
En aftale der ifølge Jane Jegind skal være med til ” at sprænge de generelle rammer for frivillighed og indgå i nytænkende partnerskaber med frivillige, organisationer og private i byen”.
Byrådskandidat for Enhedslisten, Brian Skov Nielsen, der selv arbejder som konsulent for frivilligt socialt arbejde er skeptisk. Han finder det tankevækkende at kommunale forvaltninger er begyndt at interessere sig for de frivillige – netop nu hvor der spares massivt på de kommunale velfærdsydelser.


Husk Hovedet!

 27/05/13

Flere og flere unge danskere tager lykkepiller og anden antidepressiv medicin. Nu har et nyt initiativ ”Husk Hovedet” samlet underskrifter for at Region Syddanmark skal fjerne brugerbetalingen på lægehenviste psykologbehandlinger.
Odense ser Rødt har talt med en af initiativtagerne og mødt en ung der udfra egne erfaringer med angst og depression, gerne forslaget gennemført.


Kunst mod Fundamentalisme

 27/05/13

Billedhugger Jens Galschiøt har siden 2010 arbejdet på en kunstinstallation, der skal få os til at tænke over hvor meget religiøse dogmer stadig styrer i det 21. århundrede. Et værk der samtidig er en opfordring til dialog på tværs af religiøs og kulturel baggrund. Odense ser Rødt var med da en midlertidig udgave af ”Fundamentalisme” blev præsenteret i Albertslund.


Havnekulturfestival – yeah!

 27/05/13

Så er der igen Havnekulturfestival i Odense. Arrangørerne lover mere end 200 aktiviteter udført eller igangsat af 1500 aktører udi det som med et favnende udtryk kan kaldes ”skabende kultur”. Maria Friis, der har været med til at arrangere festivalen siden starten i 2006, fortæller i dette indslag hvorfor det kan være en god ide at tage en tur forbi havnen i weekenden 31.maj – 2.juni.


Søren Kierkegaard, kunst og lidenskab!

 22/05/13

Kunstbygningen Filosoffen var i ugen 13-18.maj ramme om en mangfoldig og lidenskabelig fejring af 200 året for den store danske tænker Søren Kierkegaard fødselsdag.
Odense ser Rødt var med i glimt og vi har klippet en slags videocollage.


Dagpengeforhandlinger et fedt!

 18/05/13

Regeringen og Enhedslisten er i gang med forhandlinger der skal redde op mod 30.000 udfaldstruede dagpengemodtagere fra at falde ud i kontanthjælp eller ingen indkomst overhovedet.
Men der er ikke stor begejstring at spore i fagbevægelsen over måden man vil gøre det på. Johnny Eslykke, A-Kasseleder i 3Fer skuffet over at det ser ud til endnu en lappeløsning og at genoptjeningskravet slet ikke er i spil. For Paw Rasmussen der er udfaldstruet er det et fedt om han skal på bistand eller modtage den nye midlertidige ydelse.


Johanne om dagpengeforhandlingerne

 16/05/13

Johanne Schmidt-Nielsen var onsdag d. 15. maj i Vollsmose til et Enhedsliste møde. Odense ser Rødt var tilstede og fik en snak med Johanne omkring de kommende dagpengeforhandliger.


Betlehem bag Muren – en beretning fra et absurd fængsel

 14/05/13

Den palæstinensiske kunstner Faten, besøgte for nogle år siden billedhugger Jens Galschiøts værksted i Odense, Danmark. Formålet var at lære nogle tekniker til produktion af sølv – og bronzesmykker. Det absurde og groteske var at hun kunne ha’ lært det samme på sin gamle kunstskole i Jerusalem, kun ca. 10 km kørsel fra hendes eget hjem i Betlehem. Men Betlehem er en del af det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden, der i dag er delt op i små enklaver omringet af mure og sikkerhedshegn, kontrolleret af israelsk militær.
Odense ser Rødt har klippet et remix af tidligere optagelser fra Palæstina og DK, som et slags stilfærdigt argument for at den danske regering har givet diplomatisk status til det palæstinensiske selvstyre.


Søren Kirkegaard – Lidenskab – Kunst!

 14/05/13

200 året for den store danske tænker Søren Kierkegaard fejres også i Odense. De fleste jubilæumsaktiviteter foregår i kunstbygningen Filosoffen, hvor der i hele ugen 13-18.maj vil være både litterater, kunstnere og andre passionerede bidragydere til en slags indsigt i Kierkegaards værker og betydning. Vi har mødt billedkunstneren Christian Elovara, der til lejligheden har pakket Filosoffen ind i citater fra Kirkegaard.

Hele programmet kan ses på www.filosoffen-odense.dk

Warehouse Festival en foreløbig succes!

 14/05/13

Et friskt initiativ til en odenseansk musikfestival målrettet studerende og andre unge i byen, synes at være en succes.
Vi sendte vores TV Odense Min By redaktion i byen til WarehouseFestival i DOK 5000 på Odense Havn.


Sølle og Skamfuldt!

 08/05/13

De truende konsekvenser af den tidligere VK-regerings dagpengereform har igen fået debatten om nye dagpengeregler til at blusse op – også internt i regeringspartier, hvor det er svært for mange socialdemokraterne og SF’ere at se hvor passivt deres ledere i regeringen forholder sig til at op mod 30.000 arbejdsløse vil miste deres dagpengeret i løbet af 2013 – heraf mange, der heller ikke vil kunne modtage kontanthjælp. Det har bl.a. fået formanden for LO-Fyn, Helle Nielsen til at skrive et læserbrev hvor hun kalder den manglende evne, vilje til at gøre noget Sølle og Skamfuldt.


Warehouse Festival et ungt friskt initiativ

 05/05/13

Der skulle gerne komme gang i den, når DOK5000 åbner dørene for WareHouse Festival 8-11.maj på Odense Havn. 4 dage med musik i flere genrer urban, hiphop, pop, elektronisk og rock. Initiativtagerne håber at skabe en festival for studerende og andre unge i Odense, der ikke er forvænte med lokale festivaler, der henvender sig til deres aldersgruppe. Med støtte fra bl.a. Studieby Odense og en række private sponsorer, er det lykkes Warehouse Festival at kunne præsentere fuldt program 4 dage i træk med hovednavne som Suspekt, KissawyTrail, Niklas og Alexander Brown – og så er det bare at krydse fingre og håbe at odenseanerne tager godt imod initiativet.


Forlæng dagpengeretten!

 05/05/13

HK og andre større fagforbund har iværksat en underskriftindsamling for 3 krav, der kan være med til at forlænge dagpengeretten for de mange tusind, der står til at miste deres forsørgelsesgrundlag som konsekvens af dagpengereformen. HK foreslår at – uddannelse skal forlænge dagpengeperioden – løntilskud & jobrotationsjob skal tælle som arbejde til genoptjening af dagpengeret – og 26 ugers arbejde skal udløse ny dagpengeret (nu er det 52 uger). Underskrifterne skal afleveres til Folketingets medlemmer på Folkemødet på Bornholm i juni, og man kan skrive under på kampagnens Facebook, som nemt findes via www.hk.dk/midt


1. Maj i modvind

 02/05/13

Selvom der hverken blev buet eller piftet som tilfældet var i København og Århus d. 1. maj 2013 så var der i Odense en lidt mat og resigneret stemning da et par socialdemokrater og en enkelt SF’er besteg scenen i Kongens Have for at hylde arbejdernes Internationale kampdag.


Hvordan bliver Kunsten Til

 30/04/13

Kunstnere med tilknytning til Gæsteatelier Hollufgård har frem til 5.maj omdannet kunstbygningen Filosoffen til et aktivt, farve – og iderigt værksted med kunstnere, der maler, modellerer, tænker og trykker.


Jeppe på Nedergadeteatret

 30/04/13

Nedergadeteatret prøver frem til 12.maj kræfter med en vaskeægte dansk teaterklassiker, Jeppe på Bjerget. Historien om den fordrukne Jeppe, der vågner i Baronens seng – er nok et af de mest spillede danske teaterstykker – og Nedergadeteatret annoncerer garanti for et godt grin.


Lockoutede blev knockoutet

 26/04/13

Torsdag formiddag kom det regeringsindgreb som alle ventede på. Lærerne kan dog ikke se sig selv i regeringens indgrebsudspil og kl. 16 om eftermiddagen mødtes lærerne på flakhaven i Odense for at give udtryk for deres frustrationer over hvad Lærerforeningens formand kaldte for et overgreb på den danske model.


FOA Stormøde om den danske model

 26/04/13

Ca. 1400 tillidsfolk var mødt op ad FOA afholdt stormøde i Odense Kongrescenter onsdag, for at diskutere hvordan de skal forholde sig i kommende overenskomstforhandlinger set i lyset af KL og regeringens samarbejde under lærerlockouten.


Det sådan det er!

 26/04/13

Onsdag afholdt FOA tillidsmandsmøde i Odense Kongrescenter.
Underholdningen blev leveret af en veloplagt Niels Hausgaard der åbnede med en ny sang om den nye regering.


Vi er stadig lockoutet

 23/04/13

Mandag morgen på lockoutens 4. uge var lockoutede lærere på plads ved ring 2 i Odense for at vise at de stadig er forhindret i at lave deres arbejde.


Kunst der stritter i alle retninger!

 22/04/13

Gæsteatelier Hollufgård er lige nu aktuelle – både med en udstilling ”Hvordan bliver Kunsten til” på Filosoffen, Odense – og med åbent hus på Hollufgård, Store Bededag 26.april. Odense ser Rødt besøgte gæsteatelieret en dag i marts, hvor kunstnerværkstedet udsatte  EU parlamentsmedlem Dan Jørgensen for en slags mikrolobbyisme.


HCA Festivals – en ny ambitiøs kultursatsning i Odense

 22/04/13

En række private erhvervsdrivende har taget initiativ til en ny festivalsatsning i Odense. Centrum skal i august danne ramme om 250 kulturelle og kunstneriske events i alle genrer. Ambitionen er at bruge det verdenskendte bysbarn HC Andersen til at sætte Odense på det kulturelle landkort.


Fynske filmambitioner tager endnu et skridt

 22/04/13

Kulturregion Fyn har sammen med bl.a. Odense Filmværksted og Medievidenskab v. SDU valgt at kaste penge efter fynske filmtalenter, sådan at de får mulighed for at producere en dramadokumentarisk kortfilm på professionelle vilkår. Vi har mødt den unge instruktør Andrias Høggeni, der lige om lidt skal i gang med filmen ”det mand ikke taler om”.


Lock os ind!

 20/04/13

Fredag formiddag var de lockoutede lærere mødt talstærkt op i Odense centrum hvor de slangede sig gennem gågaderne med budskaber om lockoutens konsekvenser for børnene, skrevet med kridt på små skoletavler.


Påskeløkken – en boligsocial succes

 18/04/13

Påskeløkkeprojektet er navnet på en såkaldt boligsocial helhedsindsats, der blev iværksat i en lille almennyttig bebyggelse nær Risingskolen tilbage i 2008.
Odense ser Rødt har fulgt projektet siden starten, og i denne video, der er produceret til evaluering af Påskeløkkeprojektet, møder man nogle af de mange beboere, ungdomskolefolk og boligsociale medarbejdere, der har bidraget til at Påskeløkken er blevet et godt sted at bo.


Odense Byråd havde Lockouten på dagsordenen

 18/04/13

Flere hundrede lockoutede lærere havde omringet Odense Rådhus forud for byrådsmødet onsdag 17. april. Enhedslisten havde sat lockouten på dagsordenen og så måtte byrødderne ellers bekende kulør, noget de ikke har været meget for under lockouten.


Skole Lock Out rammer Christiansborg Slotsplads

 12/04/13

Torsdag eftermiddag var ca. 40.000 lockoutede lærere og sympatisører fra hele landet samlet på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med at regeringen og KL er ved at pille den danske model fra hinanden.


Skole Lock Out dag 9

 11/04/13

Onsdag morgen løb lærernes formand Anders Bondo halvmaraton fra Skt. Klements Skole i Odense sammen med lockoutede lærere. Samtidig slangede flere cykelstafetter sig fra skole til skole for til sidst at mødes på Flakhaven i Odense.


Skole Lock Out dag 8

 08/04/13

Lockoutens 2. uge blev i Odense skudt i gang med masser af lærer happenings mandag morgen, humøret var stadig højt, men følelsen af at løbet var kørt mht. forhandlinger fik de fleste lærere til at se frem til et eventuelt regeringsindgreb så de kan få det overstået og komme tilbage på skolerne.


Skole Lock Out dag 3 & 4

 06/04/13

Kommunernes Landsforenings Lockout af skolelærerne har nu varet en skoleuge. Kampen om befolkningens sympati i medierne og med kampagner har raset hele ugen, de lockoutede lærere har heller ikke ligget på den lade side og har været meget synlige i gadebilledet. Odense ser Rødt har forsøgt at gøre en slags status på ugen der gik.


Skole Lock Out dag 2

 03/04/13

Det var en kold morgen da de få forældre afleverede deres børn til deres få timer i skolen. Men hvor meget ved forældrene egentlig om konflikten? Odense ser Rødt har spurgt forældre på Hunderupskolen og Roar Hylleberg, forælder og skolebestyrelsesmedlem på Risingskolen.


Skole Lock Out dag 1

 02/04/13

Der var kaffe og morgenbrød da Odense Lærerforening samlede alle deres lock out ramte medlemmer i Dalumhallerne tirsdag formiddag. Odense ser Rødt var med og spurgte lærernes formand Anne-Mette Jensen hvorfor de ikke kunne få en aftale ligesom gymnasielærerne sagde ja til.


Under huden – dans om uafhængighed og gruppemagt

 29/03/13

Teater Momentum i Odense præsenterer lige om lidt dans med og af den finske danser og koreograf Taneli Törma. Titlen er ”Behind my Skin”. En forestilling, der skal undersøge gruppens magt og individets uafhængighed.

Da vi besøgte Taneli Törma før påske, kunne han kun præsentere en del af det nøgne udtryk – men når forestillingen spiller 9-11.april er det med både live-musik, en særlig lyssætning og ikke mindst 30 frivillige aktører på scenen.

Odense tyvstarter skolereform

 25/03/13

I mens at regeringen barsler med noget der ligner en heldagsskole for alle, så skal de odenseanske folkeskoler allerede til sommer tilbyde en længere skoledag for 0-6.klasse.
Intentionerne er smukke – alle børn skal blive bedre rustet til uddannelse og arbejde, og så skal flere af de der ellers går i specialklasser inkluderes i den almindelige undervisning.
Men da den nye skolestruktur kommer efter flere sparerunder, skolelukninger og fyringsrunder, så er der delte meninger blandt lærerne.
Odense ser Rødt har mødt 2 af slagsen – hhv. Line Mørk, der også er byrådskandidat for SF, der har rådmandsposten for Børn & Unge forvaltningen, og Lene Junker der som byrådssuppleant for Enhedslisten har været med til at foreslå, at man ventede med flere strukturændringer indtil man kender det endelige indhold af regeringens reform.


Lærerne er de første – Hvem bliver de næste?

 19/03/13

Mere end 5000 demonstranter trodsede onsdag d.20 marts kulde og sne for at møde frem på Flakhaven i Odense, for at sige NEJ til regeringens rolle i overenskomstforhandlingerne mellem KL og Lærerforeningen. En uskøn rolle, i strid med det danske aftalesystem, der handler om at presse en løsning igennem, hvor lærernes arbejdstid, især den der handler om forberedelse kommer til at passe til den finansiering, som regeringen har kalkuleret med i deres forslag til en ny folkeskole med en længere skoledag.

Det vækker ikke kun frustration og modstand hos folkeskolelærerne, men hos andre offentlige faggrupper, der frygter at de kan blive næste, der skal presses til at deres overenskomster skal tilpasses regeringens økonomiske politik.

Byrumspolyfilla

 19/03/13

14 odenseanske kunstnere med forkærlighed for gadekunst præsenterede 14.marts byrumspoyfilla, street-art der hvor det kommer fra – ude i gaderne, i parkerne og på plankeværkerne, hvor det kan stå og være til indtil det bliver taget af vind og vejr.


Solidaritet med de ”reformramte”

 16/03/13

Onsdag d.13.marts havde netværksgruppen ”Solidaritet eller frit Fald” indkaldt til demonstrationer i København, Århus og Odense. Solidariteten var rettet mod udfaldstruede dagpengemodtagere og arbejdsløse på kontanthjælp. Men hvor skal de arbejdsløse finde opbakning i en politisk virkelighed hvor den ”røde” regering, der gik til valg på løfter om velfærd frem for skattelettelser, er vendt ca. 180 grader og fører mere blå, borgerlig politik end VKO. Odense ser Rødt var med til demo i Odense og snakkede med Johanne Schmidt-Nielsen, LO-formand Helle Nielsen og Allan Krautwald fra ”Solidaritet eller frit Fald”.


Folkeskolereform??? Heldagsskole øh!

 09/03/13

Med en truende lockout hængende over hovedet, havde de fynske lærerforeninger kaldt forældre, forskere og politikere til debat om regeringens ny folkeskolereform. Er det godt for børnene og uddannelsesniveauet at gå flere timer i en skole, hvor lærerne bruger mindre tid på forberedelse og flere timer i klasselokalet??? Odense ser Rødt var med og fik meget forskellige bud fra hhv. forældre, lærerforening og den socialdemokratiske uddannelsesordfører Torben Ravn, der var den eneste repræsentant fra de 3 regeringspartier, der kunne finde tid til en vigtig debat.


Fynske Film i Café Bio

 05/03/13

Søndag d.10 marts kl.20.30 kan man se fynske film i Café Biografen, Odense. 18 Frames, der er en ny alternativ filmuddannelse med base i Odense og Fåborg viser afgangsfilm produceret af det første hold filmstuderende, der startede i 2011 med støtte fra bl.a. Film Fyn og Odense Filmværksted. Vi har talt med 2 af instruktørerne og viser klip fra de 3 afgangsfilm, ”Liv”, ”Ronja vs.Rania” og ”Timerne med Christine”.


Mere ”rødt” pres på de arbejdsløse

 04/03/13

En kontanthjælpsreform vil halvere ydelsen for de 25-29 årige for at skubbe dem til at tage en uddannelse og så vil man indføre gensidig forsørgerpligt for samlevende der modtager kontanthjælp, samtidig med at der strammes op i aktiveringspligten med ”Nyttejob”. Odense ser Rødt har talt med den socialdemokratiske Socialrådmand Peter Rahbæk Juel, der kalder reformen for ”sund fornuft”. Enhedslistens Finn Sørensen mener derimod at den er ”asocial” og kontanthjælpsmodtager Bo Stavnsbo siger at det for ham er en reform lavet af ”mennesker der aldrig har manglet penge, der vil lære fattige hvordan de lever for færre penge”.


Fixerum hip hurra!

 04/03/13

Odense har efter mange års politisk og moralsk debat fået et officielt stofindtagelsesrum for byens mest udsatte stofmisbrugere. Odense ser Rødt var med da det blev indviet hos Kirkens Korshærs varmestue i Pantheonsgade.


Lærerfrustrationer!

 04/03/13

Der er pres på de odenseanske folkeskolelærere. Til sommer starter en ny skolestruktur i Odense. Regeringen barsler med en Folkeskolereform hvor det er lærernes arbejdstidsfordeling, der skal finansiere en ny heldagskole. Og midt i det hele har KL varslet lock-out for at få lærerne og deres fagforening til at makke ret. Så derfor vil de gerne invitere forældre og politikere til information og debat om hvordan lærerne bliver i stand til at yde den bedste undervisning. Odense ser Rødt har mødt en af mange frustrerede folkeskolelærere, tillidsrepræsentant Juliane Ludvigsen fra Agedrup Skole.


Kulturcamp Fyn 2013 – et fedt projekt

 04/03/13

Kulturregion Fyn har gennemført et slags undergrundskulturens x-factor for unge fynske kunsttalenter og vi sendte vores TV Odense Min By redaktion med til den afsluttende event i Odense Centrum.


Moderne Ibsen hos Momentum

 22/02/13

Teater Momentum har givet sig selv den svære opgave at præsentere en slags multi-plot konstruktion af 3 skuespil skrevet af den norske dramatiker Henrik Ibsen i slutningen af 1800-tallet, og det ser ud som, at eksperimentet er lykkes. Forestillingen har fået gode anmeldelser. Fyns Stiftstidende giver forestillingen 5 ud af 6 stjerner under overskriften: ”Ædende ond og Urkomisk” og skriver at ”instruktør Lydia Bunk forstår at gøre personerne i Ibsens symbol-spækkede dramaer, skræmmende nutidige”. Odense ser Rødt var med til en af de første forestillingerne og talte med skuespillerne, Morten Christensen og Johanne Dal-Lewkovitch.


GUDS AGNES på Nedergadeteatret

 12/02/13

Nedergadeteatret er aktuel med en ny forestilling – Guds Agnes – der stiller spørgsmål om tro, ateisme og mulige mirakler. Et kammerspil der udspiller sig bag religiøst lukkede døre i et kloster hvor et barn findes dræbt.

Vi sendte vores TV Odense Min By redaktion med til en af prøverne og fik en snak med instruktør Lars Maarup og den unge skuespiller, Anne Lyngholm, der spiller Guds Agnes.

Farvel til Kødet - Fastelavn er mit navn

 09/02/13

Hvorfor klæder vi os ud, rasler ved døren og slår katten af tønden? Kulturhistorikeren Leif Søndergård tager os med på en rejse tilbage til en middelalder hvor Fastelavnsløjerne var lige med nedbrud af offentlig orden og sømmelighed.


Fynske kunstnerspirer!

 07/02/13

Kulturregion Fyn arrangerer igen i år et længere projektforløb for unge fynske kunst talenter. En række workshops i hhv. poetry slam, drama og street art skal munde ud i en større kunst event i Odense 23.februar. Vi sendte vores TV Odense Min By redaktion med til en af de første worksshops i street art.
 

Glæd dig til du bliver pensionist!

 29/01/13

Sådan lød overskriften da Odense Kommune inviterede byens nye pensionister på friskbagt kringle, kaffe og info om de mange muligheder som Seniorhuset og Odenses mange frivillige foreninger har til livet efter 65.


 

Følehorn og Tankespind – ny sanseudstilling på Brandts

 22/01/13

Så har Brandts åbnet en ny sanseudstilling for børn og barnlige sjæle. I år er kunstneren bag installationen Elisabeth Toubro, og hun har valgt at fokusere på elementerne vand, ild, jord og luft, der kan opleves i en legeplads af labyrinter og tunneller hvor man ikke kun kan se, men også lytte, føle og dufte.

Udstillingen har åben frem til 12.juni.

Sans og Dans med din Hjerneforsker!

 22/01/13

Danseteatret Ingrid Kristensen & Co. har i 3 årigt projekt ”Sans og Dans” søgt nye samarbejdspartnere og publikumsgrupper udenfor kunstens snævre cirkler og vante scenerum.

Vi var med til det afsluttende symposium og fik et bud på hvor det har bragt Ingrid og hendes danseprojekt hen.

Nytårskur for damer

 22/01/13

Odense Kommune inviterede for 4. år i træk byens plejehjemsdamer til nytårs kur på Bullerup Møllekro. Der blev spist, sunget og danset og ikke en øjenkrog var tør da dagens hovedattraktion Bjørn Tideman spillede op med evergreens som alle kunne synge med på.


                         Arkiv Lokal 2012       Tilbage til arkivmenu